19. Lord of the Flies – William Golding (1954)

“His voice rose under the black smoke before the burning wreckage of the island; and infected by that emotion, the other little boys began to shake and sob too. And in the middle of them, with filthy body, matted hair, and unwiped nose, Ralph wept for the end of innocence, the darkness of man’s heart, and the fall through the air of the true, wise friend (…).”

Som nummer 19 på listen er Lord of the Flies af William Golding (på dansk: Fluernes Herre). Denne roman portrætterer en gruppe engelske skoledrenge, som strander på en øde ø midt i Stillehavet uden nogen voksne. I begyndelsen formår de at opretholde en barnlig udgave af civilisationen med en af de ældre drenge, Ralph, som leder, og drengen Piggy som hans højre hånd. Drengene samarbejder alle om at samle mad og vand, at passe på de yngre i flokken og koncentrerer sig først og fremmest om at holde et bål ved lige i håbet om at blive reddet. Efterhånden som tiden går bliver de dog mere og mere uciviliserede og vilde, og mange lader deres lyst til blot at bade, spise og jage de vilde svin på øen overtage. Drengen Jack, som gennem hele forløbet har stillet spørgsmålstegn ved og modsat sig Ralphs beslutninger får lidt efter lidt lokket de andre drenge over på hans side. Efterhånden som situationen bliver værre og værre, opdager Ralph og Piggy til sidst at de ikke længere er lederne af jagten, men snarere de jagede.

Denne medrivende roman udforsker grænserne mellem menneskelig fornuft og dyriske instinkter med en gruppe unge drenge som forsøgskaniner. Resultatet vil for mange formentlig være lige så provokerende og oprivende i dag, som det var, da bogen udkom for snart 60 år siden. Når først man kommer sig over chokket, ser man dog, at det på mange måder er en helt unik læseoplevelse, som netop af den grund fortjener sin status som klassiker.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s